Добре дошли в Green Dream

Как да се грижим за тревните площи през март

Какво трябва да направим за тревните площи в началото на пролетта? Защо не трябва да чакаме ” да се постопли ” и как да имаме здрав, наситено зелен и изравнен тревен килим, ще споделим с Вас сега.

Месец март е .Важно е да стартирате с грижата за тревните площи и повярвайте ни, не е рано. Зимата беше сравнително мека, но липсата на постоянна снежна покривка и сухите студове нанесоха щети, които не трябва да се подценяват и с които ще се справите лесно:

 • аериране
 • торене
 • третиране с фунгицид и инсектицид
 • косене
  Това са четирите стъпки, благодарение на които ще дадете добър старт на вашата тревна площ.

Преди да започнем със стъпка 1. аериране, трябва да отбележим, че в различните населени места, моментната ситуация е различна. Като споменахме снега… важно е купчините сняг, които се получават след почистване на алеите и пространствата около къщата и обикновено се позиционират в тревната площ, да бъдат премахнати.Дори Ви препоръчваме да избягвате да складирате сняг така, защото тревата под тях загнива и през пролетта ще имате големи кални петна за подсяване.
1.Аериране

Когато аерираме, почистваме тревните площи от стари, сухи листа, мъхове. Освобождаваме място на здравите тревички да растат,осигуряваме достъп на влага и слънце. Така вашата тревна площ се сгъстява и което е по- важното, сгъстява се защото на квадратен метър се образуват много на брой, свежи на цвят, млади тревички.

Основните фактори определящи силата на сгъстяванена на тревата са торене, влага, температура и осветление. Споменахме вече, че чрез аериране почистваме терена, така осигуряваме достъп на слънчева светлина и достъп на торовете, които по- късно ще ползваме, до здравите растения. Светлината води след себе си температурата, а за влагата ще разчитаме на пролетните дъждове.
Аерираме, когато почвата не е кална, но все още е влажна, рано пролетта, преди да има вегетация. Тогава тревата все още е ниска, и не е толкова трудоемко, а ако тревата е висока, трябва предварително да окосим. Когато разчесваме тревните площи, нараняваме кореновата система и на здравите тревички, но ако го правим рано пролетта, преди активната вегетация, те лесно ще го преодолеят и ефектите ще са само положителни.

2.Торене
Пролетното подхранване се прави предимно с торове богати на азот. От особено голямо значение е да се направи това подхранване, рано на пролет тогава постигаме максимален ефект. Азотът е химичен елемент със специфични свойства и за Вас е важно да знаете, че :

 • с него не трябва да се прекалява
 • при високи температури ефектът от него намалява
 • необходима му е влага, която да го “достави” на корените

Следователно март е подходящ месец за торене, но Ви препоръчваме да разделите торовата норма на две части, като първото торене може да направите края на февруари – началото на март, а второто края на март-началото на април.

 • Третиране с хербицид и инсектицид
 • Косене на тревата
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!