Как да се грижим за тревните площи през март

Какво трябва да направим за тревните площи в началото на пролетта? Защо не трябва да чакаме ” да се постопли ” и как да имаме здрав, наситено зелен и изравнен тревен килим, ще споделим с Вас сега.

Месец март е .Важно е да стартирате с грижата за тревните площи и повярвайте ни, не е рано. Зимата беше сравнително мека, но липсата на постоянна снежна покривка и сухите студове нанесоха щети, които не трябва да се подценяват и с които ще се справите лесно:

  • аериране
  • торене
  • третиране с фунгицид и инсектицид
  • косене
    Това са четирите стъпки, благодарение на които ще дадете добър старт на вашата тревна площ.

Преди да започнем със стъпка 1. аериране, трябва да отбележим, че в различните населени места, моментната ситуация е различна. Като споменахме снега… важно е купчините сняг, които се получават след почистване на алеите и пространствата около къщата и обикновено се позиционират в тревната площ, да бъдат премахнати.Дори Ви препоръчваме да избягвате да складирате сняг така, защото тревата под тях загнива и през пролетта ще имате големи кални петна за подсяване.
1.Аериране

Когато аерираме, почистваме тревните площи от стари, сухи листа, мъхове. Освобождаваме място на здравите тревички да растат,осигуряваме достъп на влага и слънце. Така вашата тревна площ се сгъстява и което е по- важното, сгъстява се защото на квадратен метър се образуват много на брой, свежи на цвят, млади тревички.

Основните фактори определящи силата на сгъстяванена на тревата са торене, влага, температура и осветление. Споменахме вече, че чрез аериране почистваме терена, така осигуряваме достъп на слънчева светлина и достъп на торовете, които по- късно ще ползваме, до здравите растения. Светлината води след себе си температурата, а за влагата ще разчитаме на пролетните дъждове.
Аерираме, когато почвата не е кална, но все още е влажна, рано пролетта, преди да има вегетация. Тогава тревата все още е ниска, и не е толкова трудоемко, а ако тревата е висока, трябва предварително да окосим. Когато разчесваме тревните площи, нараняваме кореновата система и на здравите тревички, но ако го правим рано пролетта, преди активната вегетация, те лесно ще го преодолеят и ефектите ще са само положителни.

2.Торене
Пролетното подхранване се прави предимно с торове богати на азот. От особено голямо значение е да се направи това подхранване, рано на пролет тогава постигаме максимален ефект. Азотът е химичен елемент със специфични свойства и за Вас е важно да знаете, че :

  • с него не трябва да се прекалява
  • при високи температури ефектът от него намалява
  • необходима му е влага, която да го “достави” на корените

Следователно март е подходящ месец за торене, но Ви препоръчваме да разделите торовата норма на две части, като първото торене може да направите края на февруари – началото на март, а второто края на март-началото на април.

  • Третиране с хербицид и инсектицид
  • Косене на тревата

Прочети още?

Свързани статии

image-2
Модерни тенденций в озеленяването
Озеленяване на модерна градина Асиметрията е ключът към озеленяване на модерна градина. Стилът на...
Прочети повече
20210930_162126-1024x768-1
Как да направим красива градина
Нанасяйки се в нов дом, ние полагаме неимоверно много усилия да организираме интериора. Да подберем перфектното...
Прочети повече
syzdavane_na_alpineum2
Настъпването на пролетта и грижата за цветята в градината
Настъпването на пролетта и грижата за цветята  Едно от най-положителните качества на пролетните...
Прочети повече
3-1
Поддръжка на двор-съвети за перфектната градина
Всяка поддръжка на двор е дълъг и сложен процес, който изисква постоянство и усърдие. Започва...
Прочети повече
syvet4
Съвети и идеи за озеленяване на двор
Колкото и да харeсваме градината си, винаги има още какво да се желае. Независимо дали имаме нужда от...
Прочети повече
0899 281 002