Съвети и идеи за озеленяване на двор

Колкото и да харeсваме градината си, винаги има още какво да се желае. Независимо дали имаме нужда от малко разнообразие или пък нашите растенията вече са поостарели и са загубили своя декоративен ефект, винаги е добре от време на време да се внася по нещо ново и свежо в двора и градината.
Много добър вариант за разчупване на добре познатата среда е засаждането на храсти. Трябва да огледаме добре двора и да подберем няколко места, които според нас имат нужда от обновление.
След което пристъпваме и към избора на конкретни растения. Изключително подходяща за внасяне на колорит е Рододендрон,Хортензия,Рози,Клематиси и други.
Най-добре е да ги засадим на няколко места в и по този начин да обединим озеленяването на двора и същевременно да го разнообразим.
Други интересни и сравнително лесни за поддържане храсти са различните видове спиреи, вайгела, берберис, хебе, хоста и много други. Изборът зависи най-вече от нашия вкус .
Декоративните треви също са много популярни: Пампаска трева, Pennisetum, Festuca glauca и много други. Декоративните треви са с много разнообразни и впечатляващи цветове, различна големина и форми. Това ги прави особено подходящи за скални кътове, алпинеуми, водни ефекти.
Друга новост в озеленяването на двора ни може да бъде засаждането на декоративно дръвче. Понякога не осъзнаваме колко красота и колорит може да внесе само едно растение ако е поставено на правилното място и ако е с високи декоративни качества.
За да се справим както трябва е добре да засадим дръвчето така, че то да се вижда от възможно най-много места в двора, а защо не и от самата къща.
Най-добре е дръвчето да е листно декоративно, с ярки цветове или интересна форма, за да се забелязва от далеч. Много често за такива цели се използва Prunus cerasifera „Atropurpureum” , Acer palmatum, или Японска върба-Salix integra както и много други разбира се.
Друг популярен начин за внасяне на нещо интересно в озеленяването на двор е:
Добавянето на декоративни камъни. Те могат да се поставят само в един кът в градината, а може и в повече. Може да направите пътека от бели камъчета или малък интересен алпинеум от различни видове камъни и малки декоративни растения.
Просто трябва да подберем различни по големина и форма варовикови камъни например и да ги аранжираме както ни харесва. По този начин можем да оформим интересни скални кътове.
Мулч/кори от кедър и бор/-Различните цветове и видове внасят разнообразие и колорит в градината.
И разбира се, когато говорим за разнообразие и колорит не можем да не се сетим за цветя. Винаги и в озеленяването на всеки двор има място за добавяне на цветни площи. Само трябва да внимаваме да не прекалим и да стане прекалено претрупано.
Естествено има още много начини с помощта на които можем да разнообразим озеленяването на двора. Можем да се поинтересуваме и да се опитаме да се справим сами или пък да потърсим професионална помощ.
Екипът на Green Dream-Озеленяване разполага с добри идеи и може да ви предложи качествени услуги на добри цени.

Прочети още?

Свързани статии

image-2
Модерни тенденций в озеленяването
Озеленяване на модерна градина Асиметрията е ключът към озеленяване на модерна градина. Стилът на...
Прочети повече
20210930_162126-1024x768-1
Как да направим красива градина
Нанасяйки се в нов дом, ние полагаме неимоверно много усилия да организираме интериора. Да подберем перфектното...
Прочети повече
syzdavane_na_alpineum2
Настъпването на пролетта и грижата за цветята в градината
Настъпването на пролетта и грижата за цветята  Едно от най-положителните качества на пролетните...
Прочети повече
3-1
Поддръжка на двор-съвети за перфектната градина
Всяка поддръжка на двор е дълъг и сложен процес, който изисква постоянство и усърдие. Започва...
Прочети повече
kak-da-se1
Как да се грижим за тревните площи през март
Какво трябва да направим за тревните площи в началото на пролетта? Защо не трябва да чакаме ” да се постопли...
Прочети повече
0899 281 002